категорії: новина

Дніпропетровський дебатний турнір

для учнів шкіл, ліцеїв та гімназій

теґи: дебати, молодь, учні

Громадська організація «Вчителі за демократію та партнерство, Дніпропетровськ» 24 квітня 2010 року проводитиме Дніпропетровський дебатний турнір.Турнір відбудеться за форматом ціннісних дебатів Карла Поппера для учнів середніх шкіл, ліцеїв та гімназій.

Тема турніру: Освіта в Україні має відповідати європейським стандартам.

Education in Ukraine should be based on european standarts.

 Дебати – це організоване за певними правилами (форматом) обговорення суперечливого питання. Суть дебатів полягає у переконанні  нейтральної третьої сторони, суддів, у тому, що аргументи вашої команди вагоміші за аргументи команди опонентів. У дебатах беруть участь дві команди, кожна з яких складається з трьох учнів. Одна сторона підтверджує тезу, сформульовану у темі, а інша – заперечує її. Команди заздалегідь не знають, яку сторону (ствердження чи заперечення) вони будуть представляти – це визначається жеребкуванням за декілька хвилин до початку дебатного раунду. Тому необхідно не лише підготувати власні промови, а й бути готовими реагувати на аргументи опонентів.

Метою дебатів за форматом Карла Поппера є розвиток критичного мислення, вміння аналізувати інформацію, прийняття рішення на основі існуючої інформації, а також відстоювання своєї точки зору; виховання поваги та терпимості до різних поглядів, підвищення освітнього рівня, сприяння поінформованості та демократизації суспільства.

Турнір проходитиме під егідою та за стандартами міжнародної дебатної асоціації «IDEA» (www.idebate.org). До участі в турнірі запрошуються всі бажаючі команди, які володіють форматом турніру. Для здійснення реєстрації необхідно до 17 квітня 2010 року надіслати лист на адресу teachers_dp@ukr.net. Пропонуємо два паралельні треки для англомовних та україномовних команд. В рамках турніру відбудеться  4 дебатні раунди, за результатами яких будуть визначені переможці.